Preriokur mały (Tympanuchus pallidicinctus)

Nazwa angielska; Lesser Prairie-chicken
Nazwa niemiecka; Kleines Präriehuhn
nazwa rosyjska; Малый луговой тетерев, Малый степной тетерев
Występowanie; Przebywający w południowym Kolorado i Kansas, na południe lokalnie w zachodniej Oklahomie, Teksas i wschodni Nowy Meksyk. Tereny piaszczyste i suche łąki.
Krótki opis; Bardzo rzadko występuje w hodowlach. Jest mniejszy od preriokura dwuczubego. Latem, żywią się koniki polne i inne owady; Jedzą nasiona, liście i ziarno podczas zimy.
Waga 0.7-0.8 kilograma, wielkość około 40 cm.
Ilość jaj; 9-12 jaj, gniazdo dołek wyścielany trawą na ziemi.
Czas wysiadywania; 22-24 dni
Rozmnażanie; Poligamiczny, w pierwszym roku.

Środowisko preriokur małego jest bardzo zróżnicowane. Można go spotkać w lasach dębowych, na łąkach i preriach.
Reprodukcja, czyli toki rozpoczynają się w marcu i trwają do maja. Samice na tokowisko przychodzą koniec marca, początek kwietnia. Samica w kwietniu znosi jajka do wygrzebanego dołka gdzieś w trawie. Inkubacja jaj trwa 23-24 dni. Preriokur są poligamiczne.
Pisklaki w pierwszych tygodniach jędza dużo owadów, w późniejszym wieku zjadają więcej nasion, ziaren zbóż, owoców i różnej roślinności. Młode pisklaki w wieku 2 tygodni już dobrze latają.
Dieta i pożywienie to przeważnie nasiona roślin, owoce, zielone części roślin, pszenica, i owady. W zimie jedzą owoce dębu, owoce leśne, nasiona. Preriokur mały nie ma specjalnej diety.
© Hodowla głuszcowatych