Cietrzew kaukaski Lyrurus mlokosiewiczi

Inna nazwa łacińska; Tetrao mlokosiewiczi
Nazwa angielska; Caucasian black grouse
Nazwa niemiecka; Kaukasusbirkhuhn
nazwa rosyjska; Кавказский тетерев, lub тетерев-черныш
Nazwa turecka; Dağ Horozu, Huş Tavuğu, Huş Tavuşu
Nazwa gruzińska; კავკასიური როჭო
Nazwa Azerbejdżański: Qafqaz tetrası
Występowanie; Rosja, Gruzja, Turcja, Armenia, Azerbejdżan, Iran - Góry Kaukaz
Krótki opis; Występuje w Górach Kaukaz 1500–3300 m., w wysokogórskich krzewach. Gatunek zagrożony wyginięciem. W hodowlach w Europie nie występuje.
Ilość jaj; 6-9 jaj
Czas wysiadywania; 24-26 dni 

Cietrzew kaukaski jest jednym z najbardziej skrytych ptaków. Bardzo trudno go zobaczyć i wytropić w naturalnym środowisku. Żyje w górach małego i dużego Kaukazu. Najliczniej występuje w Rosji, Gruzji. Nielicznie spotykany w Turcji, Armenii, Azerbejdżanie i Iraku. Gatunek jest bardzo podobny do naszego cietrzewia. Tylko jest cały czarny, nie ma białych plam i paska na skrzydłach. Dorosły samiec cietrzew kaukaski ma czarne upierzenie, z długim ogonem szeroko rozwidlonym w dół. Ogon zakrzywiony jest w dół, nie tak jak u naszego cietrzewia na boki. Nad oczami ma czerwone róże. Okres rozrodczy koniec kwietnia, początek maja. Gniazdo to dołek wykopany, dobrze ukryte w roślinności. W gnieździe zazwyczaj jest 6-9 jaj, podobnych do naszych cietrzewi. Waga samców 0.8-1.0 kilogram, waga samic to 0.75-0.8 kilo

W hodowlach nie spotykany, jest kilka osobników utrzymywanych w wolierach.

cietrzew kaukaski
© Hodowla głuszcowatych