Pardwa górska (Lagopus mutus)

Inna polska nazwa; pardwa skalna, polarna, śnieżna
Nazwa angielska; Ptarmigan
Nazwa niemiecka; Alpenschneehuhn
nazwa rosyjska; Куропатка тундряная
Podgatunki;
Lagopus mutus atkhensis USA: wyspa Atka
Lagopus mutus captus Grenlandia; Wysoka Arktyka na południe do Melville′a Bay na zachud do Scoresby południowo wschodnie
Lagopus mutus chamberlaini USA; wyspa Adak
Lagopus mutus dixoni USA; Alaska i wyspy Glacier. Mainland
Lagopus mutus evermanni USA; wyspa Attu
Lagopus mutus gabrielsoni USA; wyspa Amchitka
Lagopus mutus helveticus Alpy
Lagopus mutus hyperboreus Norwegia; Spitzbergen
Lagopus mutus islandorum Islandia
Lagopus mutus japonicus Japonia; Hansju
Lagopus mutus kelloggae USA, Kanada, Alaska, Yukon
Lagopus mutus komensis Ural
Lagopus mutus krascheninnikowi Syberia; Kamczatka
Lagopus mutus kurilensis Syberia; północny i środkowy Kuriles
Lagopus mutus macrorhynchus Kazachstan, Chiny
Lagopus mutus millaisi Wielka Brytania- północna Szkocja
Lagopus mutus mutus Norwegia, Szwecja, Finlandia, zachodnia Rosja
Lagopus mutus nadezdae Syberia; Ałtaj, Mongolia, Sayan
Lagopus mutus nelsoni USA; wyspy Unimak, Unalaska i Amaknak
Lagopus mutus pleskei Syberia; Taimyr i Czukotka
Lagopus mutus pyrenaicus Pireneje; Francja i Hiszpania
Lagopus mutus reinhardi na wschodnim wybrzeżu Grenlandii aż na północ do Blosseville
Lagopus mutus ridgwayi wyspy
Lagopus mutus rupestris Kanada; Ellesmere do Brytyjskiej Kolumbii, północno zachodni Terr, Southampton, Quebec, Labrador
Lagopus mutus sanfordi USA; wyspa Tanaga & Kanaga
Lagopus mutus saturatus Grenlandia od rejonu Upernavik na południe do Egedesminde
Lagopus mutus townsendi USA; wyspa Kiska
Lagopus mutus transbaicalicus Syberia; rejony Bajkału, Amuru aż do morza Czukockiego
Lagopus mutus welchi Kanada; Nowa Fundlandia
Lagopus mutus yunaskensis USA; wyspa Yunaska
Występowanie; Islandia, Wielka Brytania, Japonia, Alpy, Pireneje, Skandynawia i cała północna górzysta część Eurazji i północną Amerykę. Zamieszkuje tylko góry, na granicy wiecznych śniegów.
Krótki opis; Zimą biała, latem przybiera barwy ochronne.
Rozmnażanie; monogamiczne
Ilość jaj; 8-12
Czas wysiadywania; inkubacja jaj 21-24 dni
Moje doświadczenie:
Bardzo spokojne ptaki, nie są agresywne co do innych gatunków bażantów czy głuszcowatych. Jedynie w okresie godowym przeganiają pardwę mszarną. Pokarm potrafią pobierać z ręki, czyli są bardzo ufne do człowieka. W hodowli też nie miałem z nimi problemu. Pożywienie to; pszenica, słonecznik, kukurydza. Latem jedzą dużo zielonego. Zimą łączy się w stadka. Gniazdo to wykopany dołek w ziemi pod krzakiem, jaja są zawsze przykryte liśćmi. Jajka samica znosi około 15 maja, w zniesieniu 12 jaj. Z jaj nic się nie wylęgło bo nie było samca. Drugi raz jajek samica nie zniosła. Pardwy to jedyne ptaki które zimą są śnieżno białe, a na lato przybierają szatę ochronną.
Na zdjęciu samiec w szacie zimowej i letniej.

Pardwa skalna Lagopus mutus

Samiec pardwy górskiej w szacie upierzenia letniej

Pardwa górska Lagopus mutus

Samiec pardwy górskiej w szacie upierzenia letniej

Pardwa śniezna Lagopus mutus

Pisklaki pardwy gorskiej mojego chowu maj-czerwiec 2015 rok

© Hodowla głuszcowatych