Pardwa Lagopus lagopus

Inna polska nazwa; pardwa mszarna , Pardwa polarna lub śnieżna
Nazwa angielska; Willow Ptarmigan
Nazwa niemiecka; Moorschneehuhn
nazwa rosyjska; Белая куропатка
Podgatunki;
Lagopus lagopus alascensis Alaska
Lagopus lagopus albus Kanada i północne Ontario
Lagopus lagopus alexandrae Kanada, Alaska, Brytyjska Kolumbia
Lagopus lagopus alleni Kanada: Nowa Fundlandia
Lagopus lagopus lagopus Norwegia, Szwecja, Finlandia, Rosja
Lagopus lagopus leucopterus Kanada; arktyczne wyspy
Lagopus lagopus muriei USA; wyspy Aleuty i Kodiak
Lagopus lagopus rossicus Litwa, Łotwa, Estonia, Rosja
Lagopus lagopus maior Rosja, Kazachstan, Kirgistan, Syberia do Ałtaju
Lagopus lagopus okadai Mongolia, Chiny, Syberia, Wyspa Sachalin
Lagopus lagopus kamtschatkensis Kamczatka i wyspy Kuryle
Lagopus lagopus brevirostris Syberia: Ałtaj i Sayan, Mongolia
Lagopus lagopus variegatus Norweska wyspa Trondheim
Lagopus lagopus scoticus Wielka Brytania; uznawany za osobny gatunek.
Lagopus lagopus ungavus Kanada: Quebec i Labrador
Występowanie; Europa, Azja, Ameryka północna. kilkaset lat wstecz pardwa występowała w Polsce. I z tego powodu jest w Polsce ptakiem chronionym. Bzdurna ochrona pardwy, której nigdy nie było.
Krótki opis; zimą biała, latem przybiera upierzenie ochronne.
Rozmnażanie; monogamiczne, samiec wraz z samicą odchowują pisklaki
Ilość jaj; 8-12
Czas wysiadywania; 21 dni
Moje doświadczenie:
Bardzo spokojne ptaki, nie są agresywne co do innych gatunków bażantów czy głuszcowatych. W hodowli też nie miałem z nimi problemu. Pożywienie to; pszenica, słonecznik, kukurydza. Latem jedzą dużo zielonego. Zimą łączy się w stadko z pardwą skalną.

Zdjęcia pardwy

Pardwa mszarna w okresie zmiany upierzenia na zimowe.
Para pardwy, samiec po prawej, samica po lewej.
pardwa Lagopus lagopus

Pardwa mszarna w okresie zimowym. Samica jest cała biała, jest to barwa ochronna w okresie zimowym

pardwy zdjęcia
pardwa mszarna biała
© Hodowla głuszcowatych