Borowiak kanadyjski (Dendragapus canadensis)

Inna nazwa łacińska; Falcipennis canadensis, Canachites canadensis
Nazwa angielska; Spruce Grouse
Nazwa niemiecka; Tannenhuhn
Nazwa rosyjska; Канадская дикуша
Podgatunki;
Dendragapus canadensis canadensis borowiak kanadyjski
Dendragapus canadensis atratus
Dendragapus canadensis canace

Dendragapus canadensis franklinii borowiak brunatny. Traktowany jako oddzielny gatunek
Dendragapus canadensis isleibi
Dendragapus canadensis osgoodi

Występowanie; Występuje w lasach iglastych ekstremalnych północnych Stanów Zjednoczonych, przez północne lasy Kanady i Alaska. Wolą gęste sosnowe lasy
Krótki opis; ptaki rzadko występują w hodowlach prywatnych.
Ilość jaj; 4- 10 jaj
Czas wysiadywania; 21-23 dni

Środowisko borowiaka kanadyjskiego to lasy iglaste północnej USA, Kanady i Alaski. Można go spotkać w lasach, na skraju lasu, na leśnych drogach. Jest to nieduży ptak o wadze około 600 gramów.
Reprodukcja, czyli toki rozpoczynają się w marcu i trwają do końca maja. Samice na tokowisko przychodzi koniec marca, początek kwietnia. U Borowiaka nie występuje tak spektralne widowiskowe toki jak u innych głuszcowatych. Zazwyczaj pojedyncze samce tokują. Samica w kwietniu lub maju znosi jajka do wygrzebanego dołka gdzieś pod zwalonym drzewem. Inkubacja jaj trwa 23-24 dni. Borowiaki są poligamiczne. Ale w hodowlach najlepiej jest trzymać parami
Pisklaki w pierwszych tygodniach jędza dużo owadów, w późniejszym wieku zjadają więcej nasion, owoców leśnych i różnej roślinności. Ptaki te zjadają tez igliwie świerka, paczki drzew liściastych i liście. Młode pisklaki po ukończeniu 2 tygodni już dobrze latają.
Dieta i pożywienie to przeważnie nasiona roślin, owoce, zielone części roślin, pszenica, i owady. W zimie jedzą igly świerka i jałowca, owoce leśne, nasiona, paczki brzozy, osiki. Borowiak kanadyjski nie ma specjalnej diety.
W hodowlach na zachodzie dość pospolity, i w Polsce też juz występuje. Jest dość łatwy w hodowli i nie ma z nim problemów. Czasami jest nazywany cietrzewiem świerkowym, ze względu że występuje w lasach świerkowych

Borowiak kanadyjski Falcipennis canadensis
Borowiak kanadyjski zdjęcie zrobione w Belgii
© Hodowla głuszcowatych