Borowiak złotobrewy Dendragapus obscurus

Nazwa angielska; blue grouse, Dusky Grouse
Nazwa niemiecka; Felsengebirgshuhn
nazwa rosyjska; Голубой тетерев
Podgatunki;
Dendragapus obscurus obscurus
Dendragapus obscurus richardsonii
Dendragapus obscurus pallidus
Dendragapus obscurus oreinus

Występowanie; Przebywający w południowo-wschodniej Alasce, terytoria Północno-Zachodnie, na południe do Kalifornii, Arizona, Kolorado i Nowy Meksyk. Preferowane środowiska obejmują spalone obszary, krzaczaste tereny w przybrzeżnych lasach, górskich lasach.
Krótki opis; Bardzo rzadko spotykany w hodowlach. Latem zjada dużo zieleniny, owadów i owoców. Zimą zjada igliwie drzew, nasiona. Nasze zimy znosi baz problemów
Ilość jaj; 8-15 jaj
Czas wysiadywania; 25-26 dni
Moje doświadczenie:

© Hodowla głuszcowatych