Borowiak 鄴速ogard造 (Dendragapus fuliginosus)

Nazwa angielska; Sooty Grouse
Nazwa niemiecka; Felsengebirgshuhn
nazwa rosyjska; Дикуша обыкновенная, Дикуша обыкновенная
Podgatunki;
Dendragapus fuliginosus fuliginosus
Dendragapus fuliginosus sitkensis
Dendragapus fuliginosus sierrae
Dendragapus fuliginosus howardi

Wyst瘼owanie; Brzegi las闚 iglastych i mieszanych w regionach g鏎skich zachodniej Ameryce P馧nocnej. Od po逝dniowo-wschodniej Alaski i Yukon na po逝dnie do Kalifornii.
Kr鏒ki opis; Bardzo rzadko spotykany w hodowlach. Latem zjada du穎 zieleniny, owad闚 i owoc闚. Zim zjada igliwie drzew, nasiona. Nasze zimy znosi baz problem闚
Ilo嗆 jaj; 8-15 jaj
Czas wysiadywania; 25-26 dni
Informacje: Nie dawno podzielono gatunek Borowiak z這tobrewy Dendragapus obscurus na dwa osobne gatunki.

Linki do strony z opisem i fotografi

http://www.birdlife.org

© Hodowla g逝szcowatych