Góropatwa azjatycka
Alectoris chukar
Często nazywana kuropatwą skalną


Nazwa angielska; Chukar Partridge or Chukar
Nazwa niemiecka; Chukarhuhn, Chukarsteinhuhn
nazwa rosyjska; Азиатский кеклик, азиатская каменная куропатка, азиатская горная курочка
Podgatunki;
A. chukar kleini; północna Grecja, Bułgaria i północna Turcja do Kaukazu.
A. chukar cypriotes; Kreta, Rodos, Cypr, południowo-zachodnia i południowo-środkowa Turcja.
A. chukar kurdestanica; południowo-wschodnia Turcja, północna Syria, północny Irak do północnego Iranu.
A. chukar sinaica; Syria do Synaju.
A. chukar werae; wschodnia Irak, południowo-zachodni Iran.
A. chukar koroviakovi; północno-wschodni i wschodni Iran do zachodniego Pakistanu.
A. chukar subpallida; centralny Turkmenistan do centralnego Uzbekistanu i północnego Afganistanu.
A. chukar falki; zachodni Uzbekistan do północno-środkowego Afganistanu i zachodnich Chin.
A. chukar dzungarica; Tienszan do północno-zachodniej Mongolii.
A. chukar pallida; zachodni Sinciang.
A. chukar pallescens; północno-wschodni Afganistan do zachodniego Tybetu.
A. chukar chukar; wschodni Afganistan do Nepalu.
A. chukar potanini; zachodnia Mongolia, północno-zachodnie Chiny.
A. chukar pubescens; północno-wschodni Sinciang do południowo-zachodniej Mongolii i północna Ningxia.
Występowanie; północna Grecja, Bułgaria i północna Turcja do Kaukazu, Kreta, Rodos, Cypr, Irak, Iran, Indie, Chiny, Mongolia, Kazachstan, rosja
Krótki opis; wielkość naszej kuropatwy. Bardzo często spotykana w hodowlach. Często jest błędnie nazywana kuropatwą skalną lub kuropatwa górska.
Rozmnażanie; monogamiczny, w pierwszym roku.
Ilość jaj; 8-16 jaj, gniazdo na ziemi
Czas wysiadywania; 25 dni
Moje doświadczenie:
Bardzo często spotykana w hodowli, bardzo łatwo sie rozmnaża.

kuropatwa azjatycka

© Hodowla głuszcowatych